Wonen

Wat is het verschil tussen een parketvloer en PVC vloeren?

Soms vraagt men ons: wat is het verschil tussen een parketvloer en PVC vloeren? Daar kunnen wij dan heel simpel een eerste antwoord op geven, namelijk dat een parketvloer gemaakt is van hout en PVC vloeren van hard kunststof. Waar je voor kiest, hangt van veel factoren af. Wil je een ruimte meer eigen karakter en een natuurlijke look geven? Dan is parket meer geschikt. Heb je niet zoveel budget en wil je toch een mooie en makkelijk te onderhouden vloer? Dan zou je misschien beter voor een PVC vloer kunnen kiezen. 

De voordelen van PVC vloeren

Het zijn maar een paar vragen die je voor jezelf moet beantwoorden, voordat je kunt kiezen tussen een parketvloer of een PVC vloer. PVC vloeren hebben nog wel meer voordelen, meer dan alleen de prijs, in vergelijking met een parketvloer. Zo is het super duurzaam en heb je er daarom erg lang plezier van. Daarnaast moet je echt je best doen om de kunststof de laten slijten, dus daar hoef je je ook geen zorgen om te maken. Ook qua onderhoud ben je bij PVC vloeren spekkoper, omdat er weinig onderhoud aan verbonden zit. Zo moet je alleen af en toe stofzuigen en dweilen.

Ideaal voor bij vloerverwarming

Daarnaast is een vloer van PVC ideaal om samen met een vloerverwarming te gebruiken. Parket is hier stukken minder geschikt voor, omdat het erg reageert op zowel koude als warme temperaturen. Hout ‘leeft’ nu eenmaal waardoor het krimpt en uitzet. Een ander groot voordeel van een PVC vloer is dat het geluiddempend werkt en daarom dus een ideale optie is voor bijvoorbeeld appartement, een zolder, in de slaapkamer of op een andere bovenverdieping.

Waarom zou je voor een parketvloer kiezen?

Het grootste voordeel van een parketvloer is dat het dus gemaakt is van echt hout, waardoor een ruimte super veel karakter en warmte krijgt. Daarnaast is het tijdloze en duurzame optie, mits je de voel goed onderhoudt. Een nadeel is dat het minder geschikt is voor vloerverwarming, tenzij je vloerisolatie perfect is. Ook moet je goed opassen met vocht en warmte. Wil je voor een houten vloer gaan? Dan zou je ook voor een massief houten vloer kunnen gaan. Dit type hout heeft, in tegenstelling tot parket, geen onderlaag van bijvoorbeeld multiplex of vurenhout.