Algemeen

Een DNA test doen 

Veel mensen in Nederland hebben wel eens een DNA test afgenomen. DNA is zeer handig, want dit is een uniek stukje code met allerlei verschillende eigenschappen. DNA kan worden gebruikt bij het opsporen van criminelen, maar ook kunnen wetenschappers achterhalen wat jouw afkomst is. Het is tegenwoordig ook mogelijk om te kijken of jij genetisch aanleg hebt voor bepaalde lichamelijke aandoeningen. Met DNA is er in de toekomst nog meer nodig en er gaat misschien zelfs een tijd komen waarin wij met ons DNA inloggen op accounts, betalingen verrichten en onze auto’s open maken. Als jij een DNA test wilt doen, dan is dat zeker leuk want je kan hierdoor achterhalen of je oorspronkelijk uit het buitenland komt, maar ook zijn er minder leuke dingen aan een DNA test. De uitslag kan je namelijk niet bevallen als je het blijkt dat jouw dochter niet jouw kind is of dat jouw vader eigenlijk helemaal niet je vader is. Hier vind je meer informatie over het doen van een DNA test. 

 

Hoe ziet een DNA test eruit?

Als jij een DNA test wilt doen, dan hoef je niet naar een laboratorium om DNA af te geven, dit kan tegenwoordig allemaal via het internet. Je kan namelijk op verschillende webwinkels een DNA kit aanschaffen en hier zitten materialen in om DNA bij jezelf af te nemen. Als jij DNA bij jezelf hebt afgenomen, dan is het de bedoeling dat je dit verstuurt naar een laboratorium. In een laboratorium gaan ze jouw DNA vergelijken met het DNA van een ander en aan de hand daarvan kan je binnen enkele werkdagen een uitslag verwachten. Houd er wel rekening mee dat de uitslag van een DNA test veel teweeg kan brengen als het om een gevoelige situatie gaat, een voorbeeld hiervan is een vaderschapstest. 

 

Wat moet je doen als je een minder leuke uitslag hebt gehad?

Wil jij een vaderschapstest bestellen? Houd er dan rekening mee dat de kans aanwezig is dat de uitslag van de DNA test jou niet gaat bevallen. Mocht het voorkomen dat dit zo is, dan is het belangrijk voor het kind om dit niet meteen kenbaar te maken, zelfs niet bij je partner die het hoogstwaarschijnlijk al weet. Je kan het beste met een expert op het gebied van relaties gaan praten over hoe je dit het beste aan kunt pakken.